Invázia Ruska na východ Ukrajiny by ohrozila ukrajinskú ekonomiku

14.04.2014 Celý región

Washington 14. apríla (TASR) - V prípade, že Rusi zasiahnu na východe Ukrajiny, bude to mať pre krajinu vážne makroekonomické dôsledky. Povedal to cez víkend na okraj jarného zasadania Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky vo Washingtone guvernér ukrajinskej centrálnej banky Stepan Kubiv. Ako dodal, hrozí najmä destabilizácia bankového sektora a výrazný pokles produkcie. Zároveň uviedol, že Kyjev je pripravený zaplatiť všetky svoje dlhy, no za nižšiu než súčasnú cenu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Problémom pre ekonomiku Ukrajiny je fakt, že viaceré kľúčové podniky a časť poľnohospodárskej produkcie sú sústredené do východných oblastí štátu. Práve v týchto oblastiach proruskí separatisti obsadili v niektorých mestách vládne budovy a policajné stanice.

"Hlavné riziko (pre ekonomiku) má politicko-okupačný charakter," povedal Kubiv a dodal, že ak by po Kryme nasledovali Slaviansk, Doneck alebo Charkov a iné mestá, potom by sa už hovorilo o výraznom objeme likvidity.

Čo sa týka platieb za plyn, Ukrajina je pripravená platiť Rusku za dodávky plynu okolo 386 USD (279,16 eura) za 1000 kubických metrov (m3). To je nižšia suma, než Gazprom v tomto štvrťroku požaduje. Začiatkom apríla ruská plynárenská spoločnosť oznámila, že zvyšuje Ukrajine cenu za dodávky plynu na 485 USD/1000 m3. Zároveň uviedol, že mu Kyjev dlhuje 2,2 miliardy USD.

Kubiv dodal, že Kyjev všetky svoje dlhy zaplatí. "Ukrajina vždy zaplatila veriteľom v termíne, vychádzajúc z trhových a zakontrahovaných cien," povedal.

Ukrajina by najneskôr začiatkom mája mala dostať dvojročný úver od MMF, ktorý jej fond schválil v rozmedzí od 14 do 18 miliárd USD. Výmenou za finančnú pomoc Kyjev sľúbil uskutočnenie tvrdých hospodárskych reforiem vrátane výrazného zvýšenia cien energií. Aj ďalší donori ako Svetová banka, Európska únia, USA a Japonsko prisľúbili podporu.
 

Vyberte región